Nettips.dk Websted
Forum start Forum start > Tips til... > Sikkerhed
  Aktive emner Aktive emner RSS Feed - Richard Stallman - igen
  FAQ FAQ  Søg i forum   Begivenheder   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Richard Stallman - igen

 Besvar Besvar
Forfatter
Besked
Prutterhunden Se drop down
Staff
Staff
Avatar

Medlem siden: 14 Okt 2007
Sted: Frederiksberg
Status: Offline
Point: 24297
Indlæg funktioner Indlæg funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Prutterhunden Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Richard Stallman - igen
    Sendt: 16 Maj 2019 kl. 12:38
Subforummets navn 'Sikkerhed' skal her tages i bredeste forstand.

Richard Stallman er en herre, som er værd at lytte til, men måske svær at forstå, ikke mindst hvis man ikke kan eller vil forstå ham.

Hans budskab om frihed både for Loke og Thor i vor moderne teknologiske verden kan vække harme, især hos personer, der med en fanatisme a la den medlemmer af ekstreme religiøse sekter fremfører, anser sig selv for med guddommelig ret at besidde den eneste sandhed.

For dem gives der kun én frihed: at underkaste sig betingelsesløst til deres gud, det være sig i himlen eller på jorden, og uanset om guden hedder Jahve, Allah, Trump, Facebook, Microsoft eller noget helt andet. Enhver, som ikke er enig med dem i deres valg af autoritet, er pr. definition idiot og har ingen eksistensberettigelse.

Ak ja. Salige er de enfoldige.

Nå, Prutter.. til sagen!

Udvalgte citater:

"Jeg vil ikke engang lytte til en sang gennem Spotify, som kører på en andens computer. Jeg vil ikke se en video via Netflix, som kører på en andens computer. Jeg er ikke villig til at tillade dem at blive behandlet som en acceptabel del af livet. I hvert fald ikke mit liv.

I ‘83 var alle styresystemer til moderne computere proprietære. Det var umuligt at købe en computer og bruge den i frihed..

Vi bekymrer os om, hvordan programmet behandler dig, når du først har en kopi, uanset hvordan du har fået kopien. Respekterer det din frihed, eller knuser det din frihed? Respekterer det dit samfund, eller splitter det befolkningen i dit samfund? Det er vigtige moralske problemstillinger i forhold til software.

Grundtanken bag fri software handler om at give brugerne frihed ved at give dem kontrol over den software, de bruger. Omvendt mener Stallman, at proprietær - altså ikke-fri - software, kontrollerer brugerne i stedet for at give dem frihed.

Som målestok for, hvorvidt software kan passe ind i kategorien 'fri' har Stallman og Free Software Foundation opstillet 'four essential freedoms', altså fire grundlæggende friheder.

Den første frihed er slet og ret friheden til at køre et program, som man ønsker det. Og uden i den forbindelse at skulle spørge nogen om lov om dette og hint.

Den anden frihed .. handler om, at det skal være muligt at se kildekoden og foretage ændringer i den.

Frihed (3) tilsiger, at folk skal kunne distribuere et program, som de måtte ønske det.

Den sidste frihed .. er friheden til at kunne distribuere program, som man har foretaget ændringer i.

Flere læsere har nok gennemskuet, at et styresystem som Microsofts Windows ikke klarer cuttet i forhold til at kunne få FSF's stempel som fri software.

..udviklerne bag Ubuntu opfordrer folk til at sætte pris på bekvemmelighed (eng. convenience) frem for frihed. Ifølge Stallman, så lærer Ubuntu brugerne at sætte pris på bekvemmelighed frem for frihed. Og hvis folks frihed skal bevares, så skal de også lære at sætte pris på det.. Ubuntus aktiviteter modarbejder direkte dette vitale mål.

Udover at kære sig om fri software, så er Richard Stallman også ganske fokuseret på privacy. Og i den forbindelse er ikke-fri software et problem, fordi meget af det ifølge Stallman spionerer mod brugeren. Det værste er sådan noget som streaming-apps og transport-apps. For eksempelvis tvinger Spotify brugere til at identificere sig selv.

Den form for overvågning er en trussel mod menneskerettigheder og demokrati. Vi har behov for lovgivning, som kan sætte en stopper for det. Vi må sikre os, at firmaer som Spotify ikke kan finde ud af, hvad en person har lyttet til.

Jeg sætter mere pris på min frihed end at se alle og enhver film, der nogensinde er lavet.

Det er også af friheds og privacy grunde, at Stallman ikke har en mobiltelefon. Den slags enheder kører ofte på ikke-fri software, men derudover så kan man ifølge Stallman ikke være sikker på, telefonen er helt slukket, selvom det ser sådan ud. Og så kan apparaterne jo bruges til at spore, hvor folk befinder sig via GPS, maste-data etc. Og hvad man får er ‘Stalins drøm’. Det er mit begreb for sådan en enhed..

I den forbindelse henviste Stallman til, at den daværende leder af Sovjetunionen nok gerne ville have udstyret befolkningen med en enhed, der på den måde kunne bruges til aflytning og overvågning.

Så jeg har aldrig haft en mobiltelefon. Og jeg nægter at have en. Jeg vil gå langt i forhold til praktisk besvær for at gøre ting uden en mobiltelefon."

Richard Stallman: Manden bag 'fri software' tordner mod streaming-tjenester | Version2

Joh. RMS er helt sin egen. Det var en lang smøre. Men klog mand er værd at gæste. Og jeg kan berolige med, at artiklen er endnu længere! Tongue

Frihed er det bedste guld
Thomas af Strängnäs, 1439


PRUTTERHUNDEN - hurtigere end lyset!

Nettips Brugervejledning
Til top
 Besvar Besvar
  Del emne   

Skift forum Forum tilladelser Se drop down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

Denne side blev genereret på 0.141 sekunder.